Editorial

Número 227. Setembre-Octubre 2011

Com expressar en paraules el que ha representat o el que ha estat Simbiòtic 2011? És una tasca gairebé impossible. Bé, o potser no. Es pot arribar a explicar tècnicament, però per això només cal agafar el programa de mà, anar llegint i començar a lligar conceptes: deu artistes foranis vénen a conèixer el poble durant uns dies. A partir d'aquí realitzen un treball relacionat amb Llorenç (cadascun en la vessant artística pròpia) i finalment l'exposen el 7 i el 8 d'octubre. Punt. A tal hora hi ha això, a tal hora fan allò altre, per acabar es fa una festeta i adéu-siau.

Aquesta podria ser (i segur que ha estat) la manera en què potser molts de nosaltres ens explicàvem al començament què era això del Simbiòtic. La veritat és que al principi de tot ho trobàvem tan estrany, que gairebé no teníem més remei que servir-nos d'aquesta definició tan quadriculada. Però el Simbiòtic ha passat a Llorenç. No volem dir que ha passat com un autobús per una de les seves parades i després ha tornat a marxar. Ha passat del verb succeir: ha esdevingut.

I crec que molts de vosaltres, almenys els qui heu anat seguint el Simbiòtic de prop, us haureu adonat que, després d'aquesta experiència, heu començat a mirar el vostre poble d'una manera diferent. Potser alguns l'heu redescobert i tot, i qui sap, fins i tot algú s'ha redescobert a si mateix en algun moment puntual d'aquest cap de setmana tan especial.

És en aquest punt quan ens adonem de la gratificant repercussió que ha tingut per al poble el treball d'aquests deu artistes tan estrafolaris que al principi vèiem passejar amb estranyesa pels carrers de Llorenç. Tots ells han fet molt més que seguir un programa de mà. Ens han obert els sentits fent-nos viure una de les millors experiències de les quals ha pogut gaudir el poble al llarg de la història. Han anat més enllà. Han viscut al poble, han conegut la gent, han treballat amb el poble, a través del poble i per al poble, tot i que també per als mateixos artistes, que en part d'això es tractava. D'aquí és d'on podem extreure aquesta simbiosi. I sinó busqueu el significat d'aquesta paraula al diccionari.

Des de Portal Nou volem donar les gràcies a totes les persones que ens han ajudat a fer possible aquest projecte. Des de les més petites col·laboracions fins a les més complexes. Als qui fa mesos que ja hi estaven treballant i a les benvingudes ajudes d'última hora. Aquí teniu un exemple més de simbiosi. I és que, si n'hem après, de coses, aquest octubre!

Potser seria generalitzar dir, i no tothom ho haurà rebut de la mateixa manera, que Simbiòtic 2011 ha estat per a Llorenç com el fet d'enamorar-se i ser correspost: una relació pura basada en el donar i rebre recíproc, que ha curullat les dues parts d'uns sentiments de realització, plenitud, satisfacció i gratitud fantàstics. Com quan se senten aquelles papallones a l'estómac.

Ara cal deixar pair la cosa. Assimilar-ho, veure-ho des d'una altra perspectiva i valorar-ho. Es hora que cadascú comenci a treure'n les seves pròpies conclusions i revisar els valors que el Simbiòtic ens ha transmès, que en són molts. Com a poble hem demostrat, una vegada més, que Llorenç té aquest no-sé-què que ens fa únics. Som un poble molt actiu, petit, però actiu. Tenim les nostres cosetes, n'hi ha de millors que d'altres, però aquesta és l'essència que ens fa ser qui som, com si es tractés d'una dinamo que no para de generar corrent contínuament, i això és el que veritablement atrapa aquells que ens visiten de fora i són partícips en primera persona del nostre dia a dia. Tan comú com els de tots els pobles, però tan únic com nosaltres mateixos.

El Simbiòtic 2011 ja ha esdevingut, però encara no ha passat, sinó que de moment es queda, i sembla que per molt de temps. Es queda entre els carrers de Llorenç, en el record de tots els qui l'hem viscut, en les olors, en els sons, en les parets i en els colors, en el vent, en les vinyes, en les tradicions, i, per tant, en la història.

Accés a les editorials de números anteriors

© Associació Portal Nou Cultural Avís Legal Publicacions Contactar