Editorial

Número 225 Maig-Juny 2011

A l'editorial del número 223 parlàvem dels canvis que s'estaven produint en els països de l'altra banda del mediterrani i de la poca capacitat de revolta de la nostra societat, per això dèiem activem-nos. Poc ens pensàvem en aquell moment, que al cap d'uns mesos existiria un moviment autoanomenat els INDIGNATS, que el 15 de maig iniciaria una protesta per demanar un canvi en el sistema democràtic. Acampades a les principals places de l'Estat, s'han concentrat milers de persones amb un sentiment comú: l'emprenyament amb els polítics que tan poc ens representen.

Als inicis, aquest moviment generà molta simpatia, molta gent que no podia anar-hi presencialment va donar suport signant escrits i això s'incrementà amb la càrrega policial disfressada de neteja de la plaça. Van passar les eleccions i una setmana més tard la celebració futbolera... i els indignats seguien acampats. Van passar els dies i el moviment semblava anar una mica campi qui pugui: va començar el cansament físic i moral. El mal més gran és la indiferència i els polítics a qui anava dirigit tot l'enrenou no van moure fitxa. Un sector d'indignats van impedir l'entrada al parlament català dels polítics, i posteriorment es va difondre un vídeo on es veia la policia secreta actuant (per alguns manipulat) però llavors el mal ja estava fet: la llavor del dubte ja estava sembrada.

S'ha desaprofitat una oportunitat? Tant costa canviar el sistema polític? Perquè no es pot fer res contra els corruptes declarats? La justícia, de quina part està?

El ciutadà ras està indefens i rep clatellades per totes bandes, mentre la classe política té uns privilegis molt allunyats dels seus votants (sous elevats, pensions acumulables i vitalícies, càrrecs honorífics ben retribuïts).

Aquest moviment pacífic, però reivindicatiu, cap on es dirigeix? La manca de líders clars perjudica un diàleg entre les parts, encara que potser no cal un diàleg, sinó una voluntat de canvi en el sistema polític que ha de partir precisament dels que hi estan menys interessats: els polítics.

Accés a les editorials de números anteriors

© Associació Portal Nou Cultural Avís Legal Publicacions Contactar